ייתכנו עיכובים במשלוחים בגלל לחץ בתקופת החגים של חברות המשלוחים, עמכם הסליחה


כל מה שצריך לדעת על דשן הידרופוני  

 
דשן הידרופוני מכיל מינרלים ואלמנטים שהצמח זקוק להם בשביל לגדול. גידול הידרופוני אינו אפשרי בלי דשן הידרופוני שחייב להתאים לטכנולוגיה זו. הדשן מספק את האלמנטים בצורה הפשוטה שהשורשים יוכלו  לקלוט ולהעביר לצמח.
 יש לשים לב שדשן רגיל שאינו הידרופוני, דוגמת אבקת NPK שמוכרים במשתלות, ודוגמת דשנים אורגניים שמתאימים רק לאדמה , ועוברים תהליך על ידי מיקרואורגניזמים, אינו מתאים לגידול הידרופוני, ומקשה עלינו לקבל את המיטב מהגידול, ולכן אם רוצים לקבל גידול מהיר ובריא יש להקפיד על בחירת דשן הידרופוני מחברה אמינה. כאן תוכלו לרכוש דשן הידרופוני

מדידת דשן והוספתו למערכת:

 

הדשן ההידרופוני מכיל מינרלים בצורת מלחים, מינרלים אלו נחצבו מהאדמה ועברו עיבוד בכדי להביאם למצב שבו הצמחים יכולים לספוג אותם בקלות. עם הוספת הדשן למים הוא מומס וכך הוא מעלה את רמת המוליכות החשמלית (הקרויה EC) של המים. מכאן, מוליכות חשמלית של המים  במערכת יכולה להעיד בצורה טובה עד כמה יש מינרלים בתמיסת ההזנה מעבר למנירלים שקיימים במי ברז, ומכאן זה מבטא את רמת הדשן.
 

מוליכות חשמלית של תמיסת ההזנה EC:

המוליכות החשמלית של המים נמדדת ביחידות של מיקרוסימנס (uS) והיא מסומנת באותיות EC – Electrical Conductivity .
המוליכות של מים יכולה להשתנות לפי סוג המים (מי גשם, אוסמוזה או מי ברז) , וכמו כן לפי איזור גיאוגרפי. למי גשם או למים שעברו תהליך של אוסמוזה הפוכה יש מוליכות חשמלית EC נמוכה משמעותית, הנעה סביב 50 [מיקרו סימנס] בלבד. לעומתה מי ברז רגילים מכילים מלחים שונים (שלא בהכרח טובים לגידול הצמח), כך שהמוליכות ההתחלתית של מי ברז יכולה לנוע בין 400 ל 1100 [מיקרו סימנס], וזה משתנה ממקום למקום.  ולכן, כאשר אנחנו נוסיף דשן הידרופוני שמתאים לגידול חסה למשל, אנחנו נרצה להעלות את רמת המוליכות EC ב 1000 [מיקרו סימנס], ובהנחה שהחלטנו לגדל במי גשם שמוליכותם ההתחלתית היא 50 [מיקרו סימנס], כך מקבלים 1050 [מיקרו סימנס]. ואם החלטנו לגדל במי ברז שמוליכותם ההתחלתית היא 700 [מיקרו סימנס] , אחרי הוספת דשן נקבל מוליכות של 1700 [מיקרו סימנס].
ומכאן לצורך הדיוק בתהליך הגידול, חשוב למדוד את מוליכות המים שאנחנו מוסיפים למערכת, עוד לפני שהוספנו דשן,  ולדעת מהי רמת הבסיס של המוליכות במי הברז, כך שנוכל להחליט לאיזה רמת מוליכות נרצה להגיע אחרי הוספת הדשן.
בנוסף, חשוב לדייק בכמות הדשן שאנו מספקים לצמחים: דשן מעט מדי ישפיע על קצב גידול הצמחים ויוביל להצהבה וחולשה, ודשן גבוה מדי יחנוק את הצמח ויוביל לסימנים כמו שריפת קצוות עלים.

מוליכות חשמלית דרושה לגידול צמחים

בהתחלת הגידול נדרש להוסיף כמות קטנה יותר של דשן בהשוואה לכמות הנדרשת בסוף מחזור הגידול. הבדל נוסף הוא כמות הדשן הנדרשת לכל סוג מסוגי הצמחים, כך שיש שתי קבוצות עיקריות של צמחים: צמחי חורף (בדרך כל צמחי עלים) שעבורם נדרש להעלות את המוליכות בסביבות 1700 [מיקרו סימנס] מעל המוליכות הבסיסית של המים, וצמחי קיץ (בדרך כלל ירקות פירותיים) שעבורם נדרש להעלות את המוליכות בסביבות 2300 [מיקרו סימנס] מעל המוליכות הבסיסית של המים.
דוגמא: אם מוליכות מי הברז אצלנו היא 500 [מיקרו סימנס], וברצוננו לגדל צמחי חורף, אז אנחנו אמורים להוסיף דשן כך שרמת המוליכות EC במערכת תהיה 500+1700= 2200 [מיקרו סימנס].
הערכה: בגידולים מקצועיים נהוג לחלק את מחזור הגידול לפי שלבים , שבכל שלב יינתן דשן עם ריכוז גדול יותר של אלמנט מסוים, לדוגמא: בהתחלת הגידול לתת ריכוז גדול יותר של חנקן, ובסוף הגידול ריכוז גדול יותר של אשלגן. תהליך זה אינו הכרחי למגדל הביתי, במיוחד שהדשן ההידרופוני מכיל את כל חומרי ההנה ומתאים לכל אורך תקופת הגידול. אם חסרים אלמנטים מסוימים יהיה אפשר לראות סימנים לכך על הצמח, ואז לפי הסימנים שרואים אפשר להוסיף אותם בתור דשן מרוכז או ריסוס עלוותי. דוגמא נפוצה לכך היא הוספת סידן ומגנזיום.
בלינק הבא קיימת טבלת של ערכי הזנה מומלצים לפי סוג הצמח.
 

שימוש במד EC דיגיטלי

המכשיר מודד את המוליכות החשמלית של המים, מה שנותן לנו אינדיקציה מדויקת לגבי ריכוז  הדשן בתמיסה.
יש כמה סוגים של מכשירים למדידת EC ,מומלץ לעיין בעלון הצרכן שמגיע עם המכשיר.
לרוב המכשירים הוראות ההפעלה הן : מפעילים את המכשיר (כפתור ה POWER) , מסירים את המכסה לחשיפת הפינים, טובלים את קצה המכשיר (כ 4 ס"מ) במאגר המים , מחכים 10 שניות עד שרואים את הקריאה (אם המספר לא ברור ניתן ללחוץ על כפתור HOLD שיקפיא את המספר בשביל שנוכל לקרוא אותו), מוציאים את המכשיר ומנערים אותו קלות משאריות המים (מומלץ לשטוף במים מזוקקים), מכבים את המכשיר (כפתור ה POWER).
יש לשים לב שמד ה EC מודד ביחידות מיקרו סימנס (uS) ולא ב PPM . ניתן לעבור בין היחידות באמצעות כפתור MODE .

 

קצב הדישון והמדידה

ניתן לבצע את פעולת המדידה והדישון פעם בשבוע, אך מומלץ יותר, במיוחד רצוי בכל פעם שבה מוסיפים מים חדשים למערכת, או בעת ירידת כמות גדולה של גשם וכניסתו למערכת , מה שיכול להשפיע על איזון הערכים.
מומלץ להחליף את המים כל חודשיים במים חדשים, וזה במטרה למנוע הצטברות של מינרלים כך שתהיה רוויה ברמת המלחים, ריכוז גבוה של יסוד על חשבון יסודות אחרים, והצמח לא יוכל להמשיך ולהשתמש בחומרי ההזנה למרות שהם נמצאים בתמיסה ולמרות שמד ה EC מראה לנו ערכים תקינים.
 

 ערכי דישון מומלצים לפי צמח :

 
* טווח הדשן בטבלה הוא מהערך הנמוך המתאים לשתיל קטן , ועד לערך הגבוה המתאים לסוף מחזור הגידול-צמח כשהוא צמח בוגר. הערכים מבוססים על איסוף ממקורות מידע שונים מרחבי העולם ומתוך הניסיון המקצועי המצטבר שלנו ושל לקוחותנו.יש להתייחס לנתונים כהמלצה בלבד, לגידול מקצועי מומלץ להתייעץ עם אגרונום מומחה לגידול הידרופוני.
x

#{title}

#{text}

#{price}